Ilmavesilämpöpumppu omakotitaloon

Ilmavesilämpöpumppu öljylämmityksen tilalle omakotitaloon

Kohde on 1970 -luvulla valmistunut noin 150m2 omakotitalo.
Kohteen öljynkulutus oli ollut noin 2500-3000 litraa vuodessa.

Asiakas halusi vanhan öljykattilan tilalle uusiutuvaa energiaa hyödyntävän lämmitysratkaisun, jolla saadaan aikaan rahallista säästöä. Uudella öljykattilalla ei saada juurikaan rahallista säästöä vanhaan öljykattilaan verrattuna.

Kohteessa päädyttiin Panasonic Wh-9 (lämmitysteho 9Kw/h) Ilmavesilämpöpumppuun joka edusti asennus hetkellä hieman vanhempaa mallia, koska laitteesta oli saatavana jo tuolloin päivitetty tehokkaampi versio.

Hinnallisesti vanhempi malli oli edullisempi vaihtoehto. Kohteeseen asennettu laite oli voittanut TM rakennusmaailman testin 9/2010 joten hyviä kokemuksia laitteesta oli saatavilla jo runsaasti.

Pumppu lopettaa lämmöntuotantonsa -23c° jolloin lämpöä täytyy tuottaa jollain korvaavalla laitteella.
Kohteeseen asennettiin Oson EPCI360 lämminvesivaraaja jossa on 240 l käyttövesivaraaja ja 110 litran lämmityksen puskurivaraaja jossa on vastukset kovien (-23c°) pakkasien varalle.

Kohteen lämmitysjärjestelmä lämmittää vanhoja vesikiertoisia pattereita. Lämpö tehdään ilmavesilämpöpumpulla muuttuvalauhdutteisesti inverterillä.
Tämä tarkoittaa, että verkostoon ajetaan aina sen lämpöistä vettä kun on tarvetta. Lämpö säätyy laitteen automatiikalla joka ajaa lämpöä ulkolämpötila perusteisesti.

Kun laite -23c°:ssa sammuu käynnistyvät sähkövastukset tuottamaan lämpöenergiaa.

Käyttövesi esilämmitetään RST-kierukassa joka kiertää alemman puskurivaraajan läpi keräten sieltä edullista lämpöpumpullla tuotettua energiaa myös käyttöveteen.
Tämän jälkeen esilämmitetty lämminkäyttövesi johdetaan ylempään käyttövesivaraajaan jossa se lämmitetään sähkövastuksilla lopulliseen lämpötilaansa.
(Uudemmissa pumpuissa käyttövesi hoidetaan kokonaisuudessaan lämpöpumpulla)

Ilmavesilämpöpumppukohde 2013
Kuva on otettu asennusvaiheessa huhtikuussa 2013.
Laitteesta roikkuu sulatusvesikaukalon kaapeli joka johdettiin myöhemmin sadevesiviemäriin.
Ilmavesilämpöpumppu
Kuva ulkoyksiköstä on otettu kevättalvella 2014.
Kuvassa laitteisto vuoden käytössä olleena.
Sulatusvesien poistoputki on tehtynä.
Asennus toteutettiin vanhaan pannuhuoneeseen josta kylmäaineputket ja sähköjohdot vietiin välikaton kautta ulos, koska pannuhuone oli perinteisesti keskellä taloa.
KERTYNYT SÄÄSTÖ:
Ensimmäisen talven jälkeen laite oli isännän pitämän tarkan kirjanpidon mukaan tuonut öljylämmitykseen verrattuna jo noin 2000 € säästön.

Säästö on erittäin huomattava kun otetaan huomioon, että uudemman sarjan laitteella säästöä olisi kertynyt vieläkin enemmän.

Talonväki kertoi myös, että lämpöä on riittänyt kovillakin pakkasilla ja laite on toiminut moitteettomasti.

Asiakkaat kertoivat myös olevansa laitteeseen sekä palveluumme erittäin tyytyväisiä.